Ka kolmapäev on kalapäev!

Minu viimasest postitusest on möödas aasta.. üsna pikk ja nii väga palju tegemisi, muresid ja rõõme täis aeg. Mida kõike ma selle ajaga teha olen jõudnud, sellest juba järgmistes postitustes. Seekord tahan teiega jagada oma viimase nelja kuu tegemisi. Nimelt olen liha ja kana juurest jõudnud kalani. Toimetades väikses armsas Dirhami Kalatööstuses, olen muude tööülesannete kõrvalt püüdnud ka retseptide katsetamiseks ja pildistamiseks aega leida… loomulikult on see mu lemmiktegevus 🙂 Aga piiluge ise, kas olen veel piisavalt tasemel. Ja veel.. sööge kala!

 

Lõhetrühvlid

lõhetrühvlid

  • 150 g õrnsoolalõhet
  • 200 g toorjuustu
  • ½ avokaadot
  • värsket tilli
  • ¼ sidruni mahl
  • soola-pipart
  • riivleiba

Haki lõhe, avokaado ja till ning sega toasooja toorjuustuga. Maitsesta sidrunimahla, soola ja pipraga. Pane külmkappi veidikeseks ajaks tahenema. Riivleiva valmistamiseks rösti leib ja riivi see peene riiviga. Vormi segust mõnusa suurusega pallikesed ja veereta neid riivleivas.

 

Lõhe-terriin

terriin

  • 300 g külmsuitsulõhet
  • 200 g toorjuustu
  • jupp värsket kurki
  • tilli
  • murulauku
  • soola-pipart

Vooderda 3 suuremat ramekin-vormi  või samas suuruses muud ümarat vormi külmsuitsulõhe viiludega nii, et osa kalast jääks üle ääre. Haki till, murulauk, värske kurk ning vooderdamisest üle jäänud külmsuitsulõhe. Sega murulauk ja lõhe toasooja toorjuustuga, maitsesta soola ja pipraga. Lisa vooderdatud vormide põhja veidi hakitud tilli, jaga vormidesse toorjuustusegu ning kata see hakitud ja nõrutatud värske kurgiga. Keera üle ääre jäänud lõheviilud kõige peale tihedalt kokku ning kata toidukilega. Aseta külmkappi tahkuma. Serveerimiseks võta terriinid vormist välja ning soovi korral viiluta.

 

Värske kartuli salat kuumsuitsulõhega

salat

  • 400 g kuumsuitsulõhet
  • 8 värsket kartulit
  • 100 g rohelisi ube
  • 12 kirsstomatit
  • 4 muna
  • 100 g spinatit
  • musti oliive
  • 1 küüslauguküüs
  • 6 spl oliiviõli
  • 1 sidruni mahl
  • 2 tl täisterasinepit
  • veidi soola ja suhkrut

Keeda poolitatud kartulid (koorega), rohelised oad ja munad (munad soovitavalt mitte rohkem kui 6 min). Salatikastmeks sega purustatud küüslauk, oliiviõli, sinep ja sidrunimahl, maitsesta veidikese soola ja suhkruga. Sega kartulid, oad, oliivid, poolitatud kirsstomatid ja spinat salatikastmega. Jaga neljale taldrikule ja lisa juurde poolitatud munad ning tükeldatud kuumsuitsulõhe.

 

Suvine lõhesalat

DSC_0240

  • 400 g kuumsuitsulõhet
  • 800 g värskeid kartuleid
  • 200 ml maitsestamata jogurtit
  • 1 sidruni koor ja mahl
  • extra virgin oliiviõli
  • ½ pikka kurki
  • punt värsket basiilikut
  • soola, pipart

Keeda kartuleid (korralikult pestud, koorimata) soolaga maitsestatud vees. Kastmeks sega maitsestamata jogurt sidruni mahla ja koorega, maitsesta soola-pipraga ning lisa veidi oliiviõli. Tükelda soojad kartulid ja sega ettevaatlikult poole koguse kastmega. Jäta jahtuma. Kui kartulid on jahtunud, sega nende hulka tükeldatud kurk, osa tükeldatud kuumsuitsulõhest ning sega ülejäänud kastmega. Vala salat kandikule, lisa juurde ülejäänud lõhe, basiilikulehed ja purusta peale värskelt jahvatatud soola ja pipart.

Kartulikoogid külmsuitsulõhe ja mädarõikakreemiga

DSC_0182

  • 300 g viilutatud külmsuitsulõhet
  • 250 g keedetud kartuleid
  • 80 g jahu
  • 1 muna
  • punt murulauku
  • punt värsket tilli
  • 6 spl hapukoort
  • 2 tl mädarõigast
  • 1 sidrun
  • extra virgin oliiviõli
  • suhkrut
  • soola-pipart
  • praadimiseks õli
  • peotäis rohelist kraami

Riivi külmad keedetud kartulid ja maitsesta soola-pipraga. Lisa muna, jahu ning hakitud till ja murulauk. Sega mõnusaks taignaks. Jaga taigen neljaks ja vormi ümarateks kotletikujulisteks kookideks. Jäta vähemalt pooleks tunniks külmkappi tahkuma.

Vahepeal sega omavahel hapukoor ja mädarõigas. Lisa sidrunimahla, veidi extra virgin oliiviõli ning maitsesta soola, pipra ja suhkruga.

Kuumuta paksupõhjalisel pannil õli ning prae kartulikooke mõlemalt poolt u 4 minutit, kuni need on kuldsed ja krõbedad.

Serveeri mädarõikakreemi, külmsuitsulõhe viilude ning veidikese sidrunimahla ja oliiviõliga maitsestatud värske kraamiga.

 

Lõhe ja avokaado salat röstsaial

DSC_0259

  • 150 g külmsuitsulõhet
  • 2 viilu röstsaia
  • 1 avokaado
  • ½ sidrunit
  • ¼ värsket pikka kurki
  • peotäis värsket salatikraami
  • 1 spl röstitud seemnesegu
  • 1 apelsin
  • extra virgin oliiviõli
  • soola-pipart

Pane kooritud ja viilutatud avokaado kaussi ning pigista peale sidruni mahla. Viiluta juurde juurviljakoorijaga kurgist pikad õhukesed ribad. Lisa salat ning röstitud seemned. Kastmeks sega apelsini mahl veidikese oliiviõliga ning maitsesta. Sega kaste õrnalt salatisse.

Aseta röstitud saiaviilud taldrikule. Kata vaheldumisi salati ja külmsuitsulõhega.

 

Ja nii see suvi saabub.. maitsva toidu ja päikesega!

K.

 

 

 

 

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s