Põdralihast lihtsalt ja maitsvalt.. ehk minu väikene hetk kuulsust

Jah, kuulsuseks on seda ehk palju nimetada. Aga siiski.. seekordset ajakirja Eesti Jahimees ootasin ma kohe eriliselt. Ma teadsin, mis mind ees ootab, aga ajakirja õigelt lehelt lahti lüües lõi mu nägu siiski särama.. seal oli ju minu nimi, minu retseptid ja minu PILDID. Ja see kõik kenasti läikival paberil. Olen õnnelik ja tahan seda ka teiega jagada.

DSC_1117

Kõik mu jahimeestest ja -naistest sõbrad saavad seda lugeda ajakirjast. Teistele panen kogu vajaliku info katsetamiseks siia üles. Lugege ja rõõmustage koos minuga 🙂

Sügistalv ehk oktoober-november on aeg, mil saab pere ja sõpru rõõmustada parimast, külmutamata põdralihast valmistatud roogadega. Ülejäänud ajal aastast tuleb leppida sügavkülmutatud lihaga, mis ei ole õigesti külmutamise korral mitte grammigi kehvem variant. Jaotan fileed alati portsudeks ning sügavkülmutan kohe kasutusse mitte mineva osa vaakumpakendis. Kõige hõrgumast lihatükist ehk sisefileest valmistan alati tartari. Välisfilee kuulub carpacciole ja steigile ehk meie keeli praadimiseks. Kintsulihast sobib valmistada põdrapraadi või erinevaid hautisi, meie pere lemmikuks on mõnusas sinepimaitselises koorekastmes hautatud liha. Jagan teiega 3 äärmiselt lihtsat, kuid vägagi maitsvat põdraliharetsepti. Katsetage ja nautige!

DSC_0312

Põdratartar

  • põdra sisefilee (u 100 g igale sööjale)
  • munakollane või vutimuna
  • punane sibul
  • marineeritud kurk
  • kapparid
  • anšoovised
  • vürtsikas tomatikaste
  • täisterasinep
  • tabasco
  • värskelt jahvatatud sool pipar
  • sool

Korralikult puhastatud filee hakkida väga väikesetükiliseks (just seda tartar tähendab – väikesetükilist). Ja just hakkida (mitte kasutada hakklihamasinat), sest hakkides jääb liha just täpselt õige, mõnusa tekstuuriga. Haki peeneks ka ülejäänud koostisosad.

Tükeldatud liha maitsestada soola, värkselt jahvatatud pipra, vürtsika tomatikastme ja soovi korral täisterasinepiga. Lihamass ei tohi kindlasti jääda soolane, sest marineeritud kurk, kapparid ja anšoovised annavad veel soolakust juurde.

Vormi lihamass ümaraks ja aseta serveerimisalusele. Vajuta keskele auguke ja löö sinna sisse kanamuna kollane või terve vurimuna. Lisa liha juurde serveerimisalusele sobiv kogus igat ülejäänud koostisainet, kõiki eraldi, nii annad võimaluse sööjal enda jaoks sobiv ports kokku segada. Serveeri röstitud saiaga.

 

DSC_0278

Carpaccio

  • tükk veise välisfileed
  • värskelt jahvatatud soola ja pipart
  • balsamicot
  • parmesani
  • rukolat

Kuivata veise filee ja lõika piki kiudu sobivateks tükkideks (3-4 cm läbimõõduga). Pruunista tükid kuumal pannil õlis kergelt igast küljest. Lase veidi jahtuda ja maitsesta tugevalt soola ja pipraga (võid lisada soovi korral ka purustatud küüslauku). Keera toidukilesse, vormides tükid kenasti ümaraks. Aseta mõneks tunniks sügavkülma.

Viiluta sügavkülmast võetud filee võimalikult õhukesteks viiludeks ja aseta viilud kõrvuti suuremale alusele. Maitsesta kergelt soola ja värskelt jahvatatud pipraga. Nirista üle balsamicoga, kata jämeda riiviga riivitud parmesani ja rukolaga. Serveeri kohe.

DSC_0285 (2)

Sinepises koorekastmes põdralihahautis

  • 2 kg põdra kintsuliha või mõni muu meelepärane tükk
  • 100 g šampinjone
  • 2 porgandit
  • 2 sibulat
  • 1 suur küüslaugupea
  • 2-3 spl dijoni sinepit
  • 2 dl köögikoort
  • 2 spl puljongikonsentraati või 1 puljongikuubik (soovitavalt mahetoode)
  • soola-pipart
  • praadimiseks õli ja võid
  • kastme paksendamiseks maisitärklist

Puhasta liha, lõika meelepärase suurusega (u 0,5 cm paksusega) viilud ning kuivata köögipaberiga. Prae lihatükid kuumal pannil õlil kergelt pruuniks, maitsesta soola-pipraga ning aseta ahjupotti. Pane samale pannile, kus liha praadisid, sinep. Prae veidi, kraapides lihast jäänud hea kraami pannilt lahti. Lisa vett (nii umbes klaasitäis) ja puljongkonsentraat või –kuubik. Keeda veidi ning kalla lihale. Hauta liha 180 C ahjus 1 tund.

Tükelda šampinjonid, porgandid, sibulad ja küüslauk sobiva suurusega tükkideks. Prae pannil või-õli segus šampinjonid, maitsesta soola-pipraga ning aseta kõrvale. Pruunista kergelt ka progandid, sibulad ja küüslauk. Lisa kõik liha juurde ahjupotti. Keera ahi 150 C peale ja hauta veel u 2 tundi, aeg-ajalt kontrollides, et potis oleks piisavalt vedelikku.

Kui liha on pehme, võta pott ahjust ja sega juurde koor. Maitsesta lõplikult, lisades vajadusel juurde soola, pipart ja sinepit. Kui soovid paksemat kastet, siis paksenda seda veidikese maistärklisega (tärklis segatud külma veega).

 

 

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s